Välj nästa föreställning

Antigone

Omarbetad version av Emy Sjökvist och Anna-Lena Rönnholm 2002. Regi: Emy Sjökvist Scenografi: Marlene Sunna
 

Beskrivning om dramat Antigone:

Oidipus, som var far till Antigone, hade det inte lätt under sitt liv. Först siade ett Orakel för Oidipus far, som var kung av Thebe, att hans son skulle komma att ta livet av honom. Därför skickades barnet till skogen för att dödas, men han som hade fått uppdraget, kunde inte utföra det utan lämnade barnet (Oidipus) i skogen fastbunden i ett träd.

Barnet hittades av herdar och togs med till Korint, där han fick växa upp som medlem av den lokala kungafamiljen. När Oidipus blev äldre och började ana, att allt inte var som det skulle gick han själv till Oraklet i Delfi för att fråga om olika saker. Han fick reda på, att han skulle komma att ta livet av sin far och vågade därför inte återvända till sina "föräldrar" i Korint utan började vandra och hamnade i trakterna runt Thebe.

Under sitt vandrande hade han råkat ut för en konflikt med några "finare" resande och blev då tvungen att ta livet av dom för att själv behålla det. Men en av följeslagarna, som efteråt kunde berätta vad som hade hänt, hade överlevt.

När Oidipus närmade sig Thebe mötte han en Svinx, som ställde frågor och gåtor åt folk och kunde dom inte svara, så åt Svinxen upp dom. Anledningen för Svinxens frågande var, att Kungen av Thebe hade dött på ett mystiskt sätt och nu behövde drottningen av Thebe en ny man och endast den som kunde svara på Svinxens fråga fick bli den nye kungen.

Svinxen ställde alltså frågan till Oidipus och eftersom han kunde svaret, så fick han fortsätta till Thebe och bli den nye kungen och det han inte visste själv, gifta sig med sin egen äkta mor. ( Vill du veta vad Svinxen frågade och Oidipus svarade kan du diskutera med ensemblen. Mytologin är ju lite hemligt.)

 

Bakre raden från v: Mattias, Hans, Lars, Aarne.
Mittersta Raden: Yvonne, Marlene, Emy, Johan.
De liggande: Laisa, Markku.
 
Oidipus blev alltså kung och fick t.o.m. fyra barn med sin mor/hustru. Döttrarna Antigone och Ismene och sönerna Eteokles och Polyneikes. När tiden gick drabbades Thebe av en förfärlig pest som härjade och tog liv av folk.

Då sade ett Orakel, att pesten försvinner först när den som tog livet av den förra kungen är död. Då trädde den överlevande följeslagaren sedan förut fram och sanningen kom fram. Då kunde alla lägga ihop alla pusselbitarna och Oidipus tålde inte sanningen utan straffade sig själv genom att förblinda sig och gå till landflykt.

Antigone följde honom som ledsagare tills han dog och Antigone kunde återvända hem till Thebe. Väl tillbaka i Thebe kunde Antigone bara konstatera, att hennes två bröder, vilka hade delat på tronen efter Oidipus försvinnande hade tagit livet av varandra och denne som hade misskött sig låg obegravd som straff av den nye kungen Kreon, som var morbror till Antigone.

Antigone trotsade kungens stränga förbud att röra liket, åkte fast och blev dömd till döden, vilket förvandlades till instängning i en grotta eftersom kungens son Haimon, som var kusin till Antigone, hade haft ett passionerat förhållande med henne. Då blandar den blinde siaren Teiresias sig i och siar vad som komma skall om Kreon trotsar gudar och deras önskningar. Kung Kreon känner sig nästan tvingad, att börja ge vika och låta gudarna få sitt lik och Antigone sin frihet, men som ofta i dramer är det kanske för sent.

Aarne.M